Naar vorige bladzijde

Nieuwe spelregels

Met ingang van het nieuwe seizoen zijn er ook weer nieuwe spelregels ingegaan. Om de tien jaar worden deze opnieuw tegen het licht gehouden en zo nodig aangepast. Gelukkig is er dit keer niet al te veel gewijzigd. Wel is er landelijk veel discussie geweest over een aantal wijzigingen, maar voor ons zijn die meestal niet relevant.

Uitgangspunt wordt steeds meer dat het niet de bedoeling is een overtreder te straffen (dit zal immers zelden expres gebeuren), maar om de normale voortgang van het spel zoveel mogelijk te bevorderen.
Een voorbeeld.
Op een spel speelt iedereen 3SA, wat door iedereen ook gemaakt wordt. Maar door een verzaking gaat het op één tafel 1 down! De arbiter bepaalt nu dat er 1 slag moet worden overgedragen, waarna het normale resultaat hersteld wordt! Iedereen 3SA contract!

Sommige mensen halen na het bieden het bord van tafel om meer ruimte te hebben. Dat mag niet meer. Ook tijdens het spelen moet het bord blijven liggen om de kwetsbaarheid te kunnen blijven zien en te voorkomen dat de kaarten verkeerd teruggestopt worden.

De dummy krijgt iets meer rechten, en mag ook overtredingen van de tegenpartij proberen te voorkomen. Maar als het kwaad geschied is, moet hij nog steeds zijn mond blijven houden!

Een niet bedoelde bieding mag hersteld worden als het een misgreep is, niet als je verandert van gedachten.
Je opent bijvoorbeeld 1♣ maar realiseert je dan plotseling dat je met deze partner geen voorbereidende klaver speelt. Dan mag je niet wijzigen.
Je wilt 1♠ openen en nadat je linkertegenstander gepast heeft zie je dat er 1 voor je op tafel ligt. Dat mag je wel corrigeren, want dat is een nooit bedoelde bieding geweest.
Denk ook aan het geval dat je 2 wilt openen en je partner alerteert en aangeeft dat het de Multi is. Nu pas zie je dat je per ongeluk 2 op tafel hebt gelegd. Tot je partner geboden heeft mag je die vergissing ongedaan maken. Maar ook hier geldt: je moet het verkeerde kaartje uit de biddingbox gepakt hebben en niet veranderd zijn van gedachten!
Tip: roep hiervoor altijd de arbiter, die zal beoordelen of je mag corrigeren.

Bij biedingen voor de beurt en onvoldoende biedingen zijn de mogelijkheden verruimd. Je mag nu een vergelijkbare bieding doen zonder dat het daarna strafsituaties gaat opleveren. Wat een vergelijkbare bieding is, is te ingewikkeld om hier uit te leggen: raadpleeg de arbiter!

Nieuw is dat na een claim doorgespeeld mag worden. Dat mocht vroeger niet, hoewel velen het wel graag wilden doen…. Nu mag het wel, mits iedereen het hiermee eens is.
Maar: waarom wil iemand doorspelen? Vaak gebeurt dat omdat er nog een troef vergeten is en daardoor kan de leider wel eens op een idee gebracht worden en zijn speelwijze aanpassen. En dan is de uitkomst na het doorspelen definitief.
Mijn advies is dan ook: speel alleen door als je de claim niet kunt overzien en speel niet door als je denkt nog een slag te kunnen maken. Laat de arbiter dat maar beoordelen.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen. U ziet het, niet echt schokkend. Over 10 jaar komen de volgende wijzigingen, dus daar hoeven we ons nog niet druk over te maken. Alle arbiters hebben het boekje met de nieuwe spelregels en willen u graag helpen met problemen aan tafel.

 

Nog steeds komt het voor dat een arbiter vervelend benaderd wordt als men het niet eens is met zijn of haar beslissing. Heel vervelend, want deze arbiters doen het om jullie te helpen het spel zo goed mogelijk verder te laten verlopen. Uitgangspunt is immers niet straffen, maar de situatie zoals die zonder overtreding geweest zou zijn zoveel mogelijk herstellen.
Dus als er verzaakt is, krijgt de niet overtredende partij er meestal 1 slag bij, om de overtreding te compenseren. De bedoeling is dat je dan weer hetzelfde aantal slagen hebt als je zonder die overtreding behaald zou hebben.

Dat vinden sommigen niet eerlijk, want die willen dan een slag meer als straf voor de overtreders. En dat is nu juist niet de bedoeling. Die overtredingen worden over het algemeen niet expres gemaakt dus probeert de arbiter met het overdragen van één (soms twee) slag de normale uitslag te bewerkstelligen. Het is niet zo als met klaverjassen dat je na een verzaking niks meer krijgt!

Een arbiter wordt van zijn spel gehaald en verleend de service door met zijn kennis een probleem zo goed mogelijk op te lossen. Bedank hem daarvoor, en als je denkt dat de oplossing niet correct is, kom daar dan aan het eind van de zitting even op terug. Dan kan, eventueel in overleg met andere arbiters, bekeken worden of de beslissing juist is. Maar zorg ervoor dat de arbiter niet de zwarte piet toegespeeld krijgt maar zijn werk met plezier kan blijven doen.

En haal in twijfelgevallen de arbiter er gewoon even bij, want:

Liever tijdig geroepen dan achteraf geklaagd!

Jaap Vogel

Naar vorige bladzijde